Opis idealne jajko na miękko:

Idealne jajko na miękko – wydaje się to proste, ale czy na pewno? Chyba każdy z nas zadał to pytanie: jak ugotować idealne jajko na miękko? Obiecuję, że z tym przepisem już Wam się to uda.

Mi zawsze wychodziło jajko zbyt płynne lub najczęściej zamiast jajka na miękko, otrzymywałam jajko na twardo. Jak ugotować jajko na miękko nauczyła mnie jakiś czas temu moja przyjaciółka. Tą metodą gotowania otrzymacie idealne jajko na miękko, płynne w środku ale ze ściętym białkiem.

Składniki:

Jajka
Woda

Sposób przygotowania:

Jajka musimy wyjąć z lodówki dużo szybciej. Muszą mieć temperaturę pokojową. Nalewamy wodę do garnka i zagotowujemy. Musimy pamiętać, żeby dobrać ilość wody odpowiednio do ilości jajek.

Ogrzane jajka kładziemy na łyżce do wrzącej wody.Ustaw czas gotowania dostosowany do wielkości jajek. Małe jajka (S) – 3,5 minuty,  średnie (M) – 4,5 minuty, duże (L) – 5,5 minuty. Zwiększ moc palnika. Woda nie powinna się też za mocno gotować, by jajka nie podskakiwały i nie popękały. Po upływie odpowiedniego czasu odlewamy część wody i zalewamy zimną. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here