Opis:

Humus to popularna potrawa kuchni arabskiej, która pochodzi z Libanu. Przyrządzana jest z nasion ciecierzycy. Jest to bardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin.

Składniki:

200 g ciecierzycy
50 g sezamu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody nie wylewamy.

Ziarna sezamu delikatnie prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy.  Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy sami określić wedle uznania w zależności ile dodamy wody do zmiksowania.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here