Humus przepis

Opis Humus przepis:

Humus przepis to popularna potrawa kuchni arabskiej, która pochodzi z Libanu. Przyrządzana jest z nasion ciecierzycy. Jest to bardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

200 g ciecierzycy
50 g sezamu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody nie wylewamy.

Ziarna sezamu delikatnie prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy.  Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy sami określić wedle uznania w zależności ile dodamy wody do zmiksowania.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.