
Opis Hummus z zielonego groszku:
Hummus z zielonego groszku to pyszna pasta o pięknym zielonym kolorze. Przygotujemy ją bardzo szybki i w prosty sposób.
Hummus to nic innego jak potrawa, a raczej sos dip lub pasta do smarowania, która przyrządzana jest z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Dzisiaj możemy spotkać go w wielu wariantach. Jako zimna przekąska, która spożywana jest najczęściej z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań.
Dzisiaj zapraszam Was na kolejną odmianę hummusu. Ten z zielonego groszku to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na imprezę.
Składniki:
500 gr zielonego groszku (świeży lub mrożony)
3 łyżki pasty tahini
2 limonki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chili
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry i kminku
Sól, pieprz
Pół szklanki wody
Opis przygotowania:
Ja zazwyczaj używam mrożonego groszku. Zaczynamy więc od jego rozmrożenia.
Następnie do wysokiego naczynia przesypujemy odmrożony groszek. Dodajemy do tego startą skórkę oraz sok z limonek. Następnie do tego dodajemy również oliwę, starty czosnek, pastę tahini, kumin, kurkumę oraz chili. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Aby uzyskać doskonałą i gładką konsystencję, do wszystkich składników dodajemy pół szklanki wody. Dzięki temu nasz hummus uzyska kremową konsystencję.
Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.