
Opis Hummus z bobu:
Hummus z bobu czyli kolejna pyszna odsłona słynnego ostatnio hummusu. Zielony, aksamitny i aromatyczny, bo taki właśnie jest ten hummus.
Bób jest jedną z najpopularniejszych roślin strączkowych na Bliskim Wschodzie i w Afryce – z łatwością można kupić go na straganach.
Jednak hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, coraz częściej możemy znaleźć w internecie wiele wariacji na temat tego przepisu. Przyjęło się jednak, że humusem nazywa się każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych z dodatkiem pasty tahina, czosnku, oliwy, soku z cytryny.
Jest to świetna pasta dla wegan i wegetarian. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, ale również jako dip do krojonych warzyw czy chipsów.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy wegetariańskie.
Składniki:
2 szklanki świeżego bobu
4 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól
Opis przygotowania:
W dużym garnku musimy zagotować wodę bez soli. Następnie dodajemy bób i gotujemy przez około 3 minuty i dopiero później dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy, aż bób będzie miękki.
Następnie ugotowany bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotowy bób przekładamy do miski z zimną wodą. Gdy będzie zimny, obieramy ze skórki.
Do naczynia blendera dodajemy obrany bób, pastę tahini, czosnek, sos z cytryny oraz szczyptę soli. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Pasta w tym momencie będzie bardzo gęsta. Dodajemy więc wodę i ponownie blendujemy. Musimy dodać tyle wody, aby hummus nie był lejący, a miał puszystą, lekką konsystencję.
Na samym końcu soli jeszcze do smaku i przekładamy do miski. Polewamy oliwą.