Opis:

Wołowe hamburgery to klasyka amerykańskiej kuchni. Hamburger wcale nie musi być tuczącym fast foodem. Dlaczego nie przygotować ich samemu w domu? Zapraszam do zapoznania się z tym przepisem, a nawet wielbiciele zdrowej kuchni nie pożałują tej decyzji.

Składniki:

Pół kilo wołowiny
2 cebule
1 żółtko
sól, pieprz
2 łyżki sosu Worcester
4 bułki
Sałata
Pomidory
Ogórek konserwowy
Majonez, ketchup

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy zmielona wołowinę, posiekana cebulę, sos Worcester, żółtko oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy 4 kotlety. Mięso możemy usmażyć lub grillować. Mięso powinno być przypieczone  z wierzchu i soczyste w środku. Pod koniec smażenia układamy na każdym kotlecie plaster sera.

Bułki opiekamy, aby były chrupiące i ciepłe. Przekrojona bułkę na pół smarujemy z każdej strony majonezem. Kolejno na spodnią część układamy sałatę oraz kotlet z serem i smarujemy ketchupem. Następnie na to układamy pokrojone w plastry ogórki konserwowe, pomidory oraz cebulę. Przykrywamy wierzchem bułki.

Domowe hamburgery najlepiej podawać z domowymi frytkami lub sałatką colesław.

1 KOMENTARZ

  1. moim zdanie profanacja burgera ….
    -obowiązkowo trzeba zrezygnowac z zółtka (poroniony pomysł powielany w prawie każdy przepisie), lepiej zmielić dobrze wołowinę i dobrze wyrobić mieso wtedy burger się na 100 % nie rozleci 🙂
    -cebula to tylko zeszklona na odrobinie miasła, wtedy można ją dodać do miesa. (choć osobiście ja jej nie dodaje
    -i wolowina wołowinie nie równa…. wiec radziłbym zakupić antrykot z byka i wykroic oczko i dwie błony które mogą wkręcić sie w maszynkę…
    polecam przepis szefa moo moo burger

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here