Gulasz

Opis Gulasz:

Gulasz to węgierskie danie narodowe. Jego główne składniki to mięso, cebula i papryka. Zanim stał się daniem narodowym, był posiłkiem pasterzy, którzy smażyli sobie mięso z posiekaną słoniną i cebulą, a następnie dusili w kociołku nad ogniskiem. Paprykę zaczęto stosować trochę później. W naszej wersji gulasz nie będzie zbyt ostry, za to smaczny i aromatyczny. Potrawa ta jest bardzo treściwa i dostarcza mnóstwo energii.

Polecamy również inne nasze przepisy kuchni węgierskiej.

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
1 marchewka
300 g pieczarek lub/i 1 świeża czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 g wędzonego boczku
½ szklanki czerwonego wina
2 szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku, 2 – 3 listki laurowe, 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki, trochę ostrej papryki, jeżeli ktoś lubi.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. Posypać łyżką mąki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki umyć i pokroić, paprykę umyć i pokroić w kostkę lub w paski. Pieczarki przesmażyć lekko w małym rondelku na łyżce masła. Marchewkę zetrzeć na tarce.
W szerokim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć. Następnie dołożyć mięso. Na dość dużym ogniu smażyć mieszając, aż mięso straci surowy wygląd. Zmniejszyć płomień, dodać pieczarki i paprykę, smażyć kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, startą marchewkę, zalać wodą ( około 2 szklanki), zagotować. Zmniejszyć płomień. Teraz należy dodać sól i pieprz, oraz resztę przypraw. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, 1 – 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki, pozostałą mąkę rozmieszać z odrobiną wody, wlać do potrawy cały czas mieszając. Na koniec dodać czerwone wino i dusić jeszcze około dwie minuty.
Taki gulasz podajemy z ziemniakami z wody lub z kaszą gryczaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.