Opis Guacamole:
Guacamole to słynny meksykański sos, który wykonuje się na bazie awokado. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.
Jest to idealny pomysł na przekąskę. Wystarczy wielka miska pełna porządnego guacamole, do tego dobre pieczywo lub nachosy i można imprezować do rana. Na pewno przypadną wszystkim do gustu.
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, jednak trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze: awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli na tyle miękkie, żeby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić. Po drugie: powinno być idealnie zielone, bez brązowych lub pleśniejących części w środku.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
2 sztuki dojrzałego awokado
Kawałek ostrej papryczki (z kilkoma pestkami)
1/4 czerwonej cebulki
Sok z 1/2 limonki
Pęczek kolendry
Sól
Opis przygotowania:
Awokado przecinamy na pół. Następnie usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ przy pomocy łyżki. Wydrążony miąższ przekładamy do miski.
Następnie do miski dodajemy również pozostałe składniki. Wszystko dokładnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado musi być bardzo dobrze rozdrobnione, bez wyczuwalnych grudek.
Gotowe quacamole podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu z dodatkiem nachosów bądź tortilli.