Grochówka

Opis Grochówka :

Grochówka to popularna i lubiana zupa. Jest bardzo pożywna, dodaje energii, rozgrzewa, idealna dla osób aktywnych na chłodne dni. Groch jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie. Groch, jak wszystkie rośliny strączkowe może powodować wzdęcia, lecz jest na to sposób. Należy moczyć go przed ugotowaniem w wodzie, najlepiej przez całą noc, a grochówkę doprawić majerankiem. Polecamy również inne przepisy na zupy.

 

Składniki:

300 g grochu łuskanego,
250 g dowolnego mięsa wieprzowego bez kości,
50 g wędzonego boczku,
50 g kiełbasy ( niekoniecznie)
1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka lub kawałek selera, 4 ziemniaki, 1 ząbek czosnku
1 – 2 łyżeczki majeranku, 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, sól i pieprz do smaku,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania:

Surowy groch zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, najlepiej przez noc.

Do garnka wlać około 2 l wody, dodać umyte mięso, postawić na palnik. Jeszcze przed zagotowaniem należy wywar odszumować, czyli zebrać tworzącą się na powierzchni pianę. Następnie posolić wywar do smaku i dodać marchewkę, pietruszkę lub/i seler w całości. Zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować około 20 minut. Po tym czasie wyjąć warzywa i odłożyć, będą potrzebne później.

Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Dołożyć również namoczony groch. Ząbek czosnku wrzucić w całości lub wyciśnięty przez praskę. Doprawić majerankiem, zielem angielskim, listkiem laurowym, odrobiną pieprzu i gotować około pół godziny, aż groch i ziemniaki będą miękkie.

Na tarce zetrzeć wcześniej ugotowane warzywa lub tylko marchewkę, według uznania, dołożyć do garnka. Ugotowane mięso także można rozdrobnić i dodać do zupy.

Na oleju przesmażyć lekko pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojony w paseczki wędzony boczek, można też dołożyć kiełbasę w plasterkach. Wszystko razem przesmażyć i dodać do zupy. Następnie zagotować.

Jeżeli na tym etapie zupa jest zbyt gęsta, trzeba dolać odpowiednią ilość wody.

Łyżeczkę mąki rozprowadzamy w małej ilości wody tak, aby nie powstały grudki. Dolać wody do około pół szklanki, wymieszać. Cały czas mieszając, powoli wlewać wodę z mąką do wrzącej zupy, zagotować.

Grochówkę można podać z grzankami. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.