Opis grillowany stek:
Grillowany stek – wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Jednak przyrządzając je musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy nie będzie suche. Jak również to, że mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien. Mamy różne stopnie wypieczenia steków, co jest indywidualną kwestią upodobań. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
Ziarna czarnego pieprzu
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól
Gałązki rozmarynu i tymianku
Czosnek
1/2 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
Polędwicę płuczemy w bieżącej, zimnej wodzie. Mięso musimy dokładnie osuszyć, np. papierowym ręcznikiem. Następnie z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu oraz błony.
Za pomocą noża lub moździerza rozmiażdżamy ziarna czarnego pieprzu oraz ziele angielskie. Drobno siekamy kilka ząbków czosnku, liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą i całość zalewamy oliwą z oliwek.
Wołowinę mocno i dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą. Tak zamarynowane mięso musimy przykryć i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso musi dobrze wchłonąć cały aromat.
Po tym czasie z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Wielkość steków zależy od naszych preferencji. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.
Grill musi być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia zależy od naszych indywidualnych upodobań. Jednak najpopularniejszym stopniem wysmażenia jest średnio wysmażone mięso, czyli medium. Steka smażymy krótko, najlepiej po 3-4 minuty z każdej strony. Musimy pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.