Grillowane szparagi zawijane z boczkiem

Opis Grillowane szparagi zawijane z boczkiem:

Grillowane szparagi zawijane z boczkiem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Rozpoczął się wspaniały sezon na szparagi. To idealne danie na letni obiad, na imprezę i kolację we dwoje. Są wyborne w smaku, do tego są eleganckie.

Co ważne szparagi z boczkiem można grillować, smażyć na patelni grillowej, grillu elektrycznym, gazowym lub zapiekać w piekarniku. Są delikatne, miękkie i łagodne w smaku. Jeśli będziecie wybierać boczek do szparagów, zdecydujcie na cienko pokrojony boczek wędzonym, on nada im intensywnego aromatu i stanie się chrupiący na bokach podczas pieczenia.

Jeżeli lubicie szparagi, to ten duet będzie dla Was idealny. Moja rodzina je uwielbia i zawsze czekamy cały rok, aż latem będziemy mogli znowu je przygotować i kiedy pojawią się w sklepach.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na warzywa z grilla oraz inne przepisy na szparagi.

Składniki:

Pęczek lub dwa młodych szparagów zielonych
Tyle plasterków boczku wędzonego ile jest sztuk szparagów
Oliwa
Sól, pierz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Szparagi wyjmujemy z opakowania. Następnie odłamujemy twardą, łykowatą część.

Następnie tak przygotowane szparagi rozkładamy na blacie kuchennym lub desce do krojenia i nacieramy je oliwą oraz solą. Szparagi możemy owijać osobno bądź po 2 sztuki wędzonym boczkiem w plastrach.

Szparagi układamy na rozgrzanym ruszcie lub na blaszce do pieczenia. Jeżeli grillujecie je na grillu węglowym, pamiętajcie aby główki szparagów znalazły się w chłodniejszym miejscu poza żarem. Grillujemy szparagi kilka minut, staramy się je co jakiś czas przewracać, aby zarumieniły się z każdej strony. Ja trzymam je na grillu około 5-7 minut. W przypadku pieczenia ich w piekarniku postępujemy ponownie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.