Opis grillowana kukurydza:
Grillowana kukurydza ma niepowtarzalny smak. Kukurydza nie jest jeszcze w Polsce aż taka popularna, warto jej jednak spróbować.
Kukurydza jest warzywem stosunkowo kalorycznym, ale wiąże się to z dużą zawartością witamin i minerałów. Zawiera bowiem witaminę A,C oraz te z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń i fosfor. Dzięki temu poleca się ją osobom mającym niedobory minerałów w organizmie.
Są trzy sposoby przygotowania kukurydzy: w folii spożywczej, w liściach czy kukurydza grillowana sote. Ja jednak najbardziej polecą przyrządzać ją w folii spożywczej. Jest wtedy najpyszniejsza!
Sprawdź również inne nasze przepisy na dania z grilla.
Składniki:
Kolby kukurydzy
Masło
Sól
Sposób przygotowania:
Na początku musimy oberwać wszystkie liście i wąsy kukurydzy. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kolby gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i każdą smarujemy masłem i posypujemy solą. Każdą kolbę zawijamy osobno w folię spożywczą.
Zawinięte kolby grillujemy przez ok. 10-15 minut.