Przepis na Golonka pieczona w piwie

Opis golonka pieczona w piwie:

Golonka pieczona w piwie to słynne i tradycyjne danie pochodzące z Niemiec. Aby przygotować idealną golonkę, musimy najpierw ją ugotować do miękkości a następnie przypiec, aż uzyskamy chrupiącą skórkę.

Składniki:

4 golonki
1 butelka ciemnego piwa
1 pietruszka
2 marchewki
Seler
Por
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz mielony
Ziele angielskie
Liść laurowy
Ziarenka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Golonki dokładnie myjemy i wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy do tego pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liść laurowy. W takiej postaci gotujemy przez ok. 2 godziny.

Marchewkę, seler, por i pietruszkę obieramy. Następnie dodajemy je do wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy.

Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem.

Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu podlać mięso marynatą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here