Przepis na Golonka pieczona w piwie

Opis golonka pieczona w piwie:

Golonka pieczona w piwie to słynne i tradycyjne danie pochodzące z Niemiec. Aby przygotować idealną golonkę, musimy najpierw ją ugotować do miękkości, a następnie przypiec, aż uzyskamy chrupiącą skórkę. Kupujcie golonkę z przedniej części wieprzowiny jest ona znacznie mniejsza niż tylna. Jeśli zaś trafi Wam się golonka z tylnej części nic straconego! Możemy naciąć skórkę golonki, aby mięso lepiej się upiekło. Jeśli dobrze wykonamy przepis na golonkę pieczoną w piwie mięso powinno bez problemu odrywać się od kości. Do tej potrawy możemy również dodać surówkę z kiszonej kapusty oraz ciepłe dodatki takie jak pieczone ziemniaki a szczególnie polecamy przepis na pieczone ziemniaki z czosnkiem. Dajcie znać w komentarzach jak wam wyszedł przepis. Mówi się, że po tak tłustej potrawie jakim jest golonka pieczona w piwie powinno popić się kieliszkiem czystej wódki, aby żołądek lepiej trawił tę potrawę jenak szczerze nie wiem ile w tym prawdy.

Składniki:

4 golonki
1 butelka ciemnego piwa
1 pietruszka
2 marchewki
Seler
Por
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz mielony
Ziele angielskie
Liść laurowy
Ziarenka pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Golonki dokładnie myjemy i wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy do tego pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liść laurowy. W takiej postaci gotujemy przez ok. 2 godziny.

Warzywa czyli marchewkę, seler, por i pietruszkę obieramy. Następnie dodajemy je do wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy na chwilę.

Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę świeży czosnek, paprykę oraz czarny mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem.

Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je naszą marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu podlać mięso marynatą.

Gdy golonka jest już gotowa możemy podawać dodatkami takimi jak pieczone ziemniaki czy kiszoną kapustą lub bigosem i oczywiście nie zapominajmy o czymś do popicia pysznej golonki.

Życzę smacznego i liczę na Wasze komentarze z informacją jak wyszła ta przepyszna potrawa!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.