Opis gołąbki:
Gołąbki to potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Przed podaniem są duszone lub smażone na tłuszczu. Najważniejsze jest jednak to, że w sosie pomidorowym, takim domowym, są zawsze najlepsze i smakują dzieciństwem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni polskiej.
Składniki:
1 duża kapusta
600 g mielonego mięsa
100 g ryżu
1,5 l wywary drobiowego
Sól, pieprz
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
Zioła prowansalskie, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Kapustę na chwilę musimy obgotować w ciepłej wodzie, liście będą łatwiej odchodzić. Ostrożnie zdejmujemy liście i odcinamy twarde fragmenty.
Do większej miski wrzucamy mięso mielone i suchy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie.
Na liście nakładamy farsz. Następnie zawijamy boki i rolujemy ściśle całość.
Układamy je w garnku o grubym dnie lub naczyniu żaroodpornym. Całość podlewamy bulionem drobiowym. Gotujemy na małym ogniu przez 70-80 minut.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Podgrzewamy kilka łyżek wywaru z gotowania. Do tego dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Gołąbki w garnku zalewamy przygotowanym sosem i gotujemy przez chwilę. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym.