Gołąbki

Opis gołąbki:

Gołąbki to potrawa z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Przed podaniem są duszone lub smażone na tłuszczu. Najważniejsze jest jednak to, że w sosie pomidorowym, takim domowym, są zawsze najlepsze i smakują dzieciństwem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni polskiej.

Składniki:

1 duża kapusta
600 g mielonego mięsa
100 g ryżu
1,5 l wywary drobiowego
Sól, pieprz
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
Zioła prowansalskie, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Kapustę na chwilę musimy obgotować w ciepłej wodzie, liście będą łatwiej odchodzić. Ostrożnie zdejmujemy liście i odcinamy twarde fragmenty.

Do większej miski wrzucamy mięso mielone i suchy ryż. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie.

Na liście nakładamy farsz. Następnie zawijamy boki i rolujemy ściśle całość.

Układamy je w garnku o grubym dnie lub naczyniu żaroodpornym. Całość podlewamy bulionem drobiowym. Gotujemy na małym ogniu przez 70-80 minut.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Podgrzewamy kilka łyżek wywaru z gotowania. Do tego dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.

Gołąbki w garnku zalewamy przygotowanym sosem i gotujemy przez chwilę. Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.