Gołąbki bez zawijania

Opis Gołąbki bez zawijania:

Gołąbki bez zawijania – niby proste danie, ale jakie genialne i pyszne! To szybka i prosta wersja klasycznych gołąbków. Różnią się od klasyki tym, że nie zawijamy ich w kapustę, ale w całości pieczemy.

Każdy ma swoje własne preferencje smakowe. A ty wolisz gołąbki klasyczne czy takie gołąbki bez zawijania? Ja wychowałam się na klasycznych gołąbkach, zawijanych w kapuście. Jednak kiedy dorosłam i przygotowuję je sama, to nie wyobrażam sobie innych niż tych bez zawijania. Mięso jest w nich soczyste i kruche. Jest jeszcze jedno co w nich doceniam bardziej. To pyszny pomidorowy sos o intensywnym aromacie. Jest to idealny zestaw na rodzinny obiad.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe)
700 g białej kapusty
1 szklanka ryżu
3 jajka
500 g cebuli białej
Sól, pieprz
1 l soku pomidorowego
Olej
1 puszka pomidorów w puszce (krojone)
Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania cebuli i szatkujemy ją na drobną kostkę. Następnie w garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę na złoty kolor.

Następnie kapustę szatkujemy na drobno. Najlepiej podobnie jak cebulę. Dodajemy ją również do cebuli. Następnie całość solimy, mieszamy i podsmażamy. Dusimy przez ok. 15-20 minut, aż całkowicie wszystko zmięknie. Przekładamy do miski i odstawiamy.

W małym garnku gotujemy ryż zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie do dużej miski dodajemy ostudzony ryż, kapustę z cebulą oraz mięso mielone. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy, masa musi być lepiące i kleiste.

Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy sok i dodajemy do tego rozdrobnione pomidory z puszki i doprawiamy ziołami prowansalskimi.

Z mięsa wyrabiamy większej wielkości kulki. Następnie układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie kulki powinny być zanurzone w soku pomidorowym (minimum do połowy).

Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy przez około 1 godzinę.

Następnie po upieczeniu blendujemy sos. Gołąbki podajemy polane przygotowanym sosem pomidorowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.