Opis Gołąbki bez zawijania:
Gołąbki bez zawijania – niby proste danie, ale jakie genialne i pyszne! To szybka i prosta wersja klasycznych gołąbków. Różnią się od klasyki tym, że nie zawijamy ich w kapustę, ale w całości pieczemy.
Każdy ma swoje własne preferencje smakowe. A ty wolisz gołąbki klasyczne czy takie gołąbki bez zawijania? Ja wychowałam się na klasycznych gołąbkach, zawijanych w kapuście. Jednak kiedy dorosłam i przygotowuję je sama, to nie wyobrażam sobie innych niż tych bez zawijania. Mięso jest w nich soczyste i kruche. Jest jeszcze jedno co w nich doceniam bardziej. To pyszny pomidorowy sos o intensywnym aromacie. Jest to idealny zestaw na rodzinny obiad.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe)
700 g białej kapusty
1 szklanka ryżu
3 jajka
500 g cebuli białej
Sól, pieprz
1 l soku pomidorowego
Olej
1 puszka pomidorów w puszce (krojone)
Zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania cebuli i szatkujemy ją na drobną kostkę. Następnie w garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę na złoty kolor.
Następnie kapustę szatkujemy na drobno. Najlepiej podobnie jak cebulę. Dodajemy ją również do cebuli. Następnie całość solimy, mieszamy i podsmażamy. Dusimy przez ok. 15-20 minut, aż całkowicie wszystko zmięknie. Przekładamy do miski i odstawiamy.
W małym garnku gotujemy ryż zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie do dużej miski dodajemy ostudzony ryż, kapustę z cebulą oraz mięso mielone. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy, masa musi być lepiące i kleiste.
Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy sok i dodajemy do tego rozdrobnione pomidory z puszki i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Z mięsa wyrabiamy większej wielkości kulki. Następnie układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie kulki powinny być zanurzone w soku pomidorowym (minimum do połowy).
Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy przez około 1 godzinę.
Następnie po upieczeniu blendujemy sos. Gołąbki podajemy polane przygotowanym sosem pomidorowym.