Gołąbki bez zawijania

Opis Gołąbki bez zawijania:

Gołąbki bez zawijania – niby proste danie, ale jakie genialne i pyszne! To szybka i prosta wersja klasycznych gołąbków. Różnią się od klasyki tym, że nie zawijamy ich w kapustę, ale w całości pieczemy.

Każdy ma swoje własne preferencje smakowe. A ty wolisz gołąbki klasyczne czy takie gołąbki bez zawijania? Ja wychowałam się na klasycznych gołąbkach, zawijanych w kapuście. Jednak kiedy dorosłam i przygotowuję je sama, to nie wyobrażam sobie innych niż tych bez zawijania. Mięso jest w nich soczyste i kruche. Jest jeszcze jedno co w nich doceniam bardziej. To pyszny pomidorowy sos o intensywnym aromacie. Jest to idealny zestaw na rodzinny obiad.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe)
700 g białej kapusty
1 szklanka ryżu
3 jajka
500 g cebuli białej
Sól, pieprz
1 l soku pomidorowego
Olej
1 puszka pomidorów w puszce (krojone)
Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania cebuli i szatkujemy ją na drobną kostkę. Następnie w garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę na złoty kolor.

Następnie kapustę szatkujemy na drobno. Najlepiej podobnie jak cebulę. Dodajemy ją również do cebuli. Następnie całość solimy, mieszamy i podsmażamy. Dusimy przez ok. 15-20 minut, aż całkowicie wszystko zmięknie. Przekładamy do miski i odstawiamy.

W małym garnku gotujemy ryż zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie do dużej miski dodajemy ostudzony ryż, kapustę z cebulą oraz mięso mielone. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy, masa musi być lepiące i kleiste.

Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy sok i dodajemy do tego rozdrobnione pomidory z puszki i doprawiamy ziołami prowansalskimi.

Z mięsa wyrabiamy większej wielkości kulki. Następnie układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie kulki powinny być zanurzone w soku pomidorowym (minimum do połowy).

Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy przez około 1 godzinę.

Następnie po upieczeniu blendujemy sos. Gołąbki podajemy polane przygotowanym sosem pomidorowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.