Opis:

Gofry, słodka przekąska uwielbiana przez wszystkich. Najlepsze gofry są chrupiące i lekkie. Idealne jako deser dla łakomczuchów. Gofry możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najlepsze są ze świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru pudru lub zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do tego proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz olej słonecznikowy. Całość miksujemy na gładką masę, do czasu połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez ok 3-4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe gofry możemy podawać z cukrem pudrem, konfiturą, syropem klonowym lub owocami i bitą śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here