Przepis na Gofry

Opis gofry:

Gofry, słodka przekąska uwielbiana przez wszystkich. Najlepsze są chrupiące i lekkie. Idealne jako deser dla łakomczuchów. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najlepsze są ze świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru pudru lub zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do tego proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz olej słonecznikowy. Całość miksujemy na gładką masę, do czasu połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez ok 3-4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej studzić na metalowej kratce. Możemy je podawać z cukrem pudrem, konfiturą, syropem klonowym lub owocami i bitą śmietaną.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here