Opis gnocchi ziemniaczane:
Gnocchi ziemniaczane jest to rodzaj włoskich klusek. Istnieje bardzo dużo regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera czy mąki gryczanej. Gnocchi jest bardzo podobne do klasycznych polskich klusek. Możemy je podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami. Są bardzo sytym daniem a do gnocchi polecamy nasze przepisy na dania z grilla.
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
Sposób przygotowania:
Na początku gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu lekko studzimy je. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy i rozcieramy dokładnie praską do ziemniaków. Jeżeli nie mamy takiej praski, możemy je zmielić w maszynce do mięsa.
Potarte ziemniaki wrzucamy do miski i dodajemy do tego mąkę i jajko. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Oddzielamy część ciasta i wałkujemy w formę wałka. Odcinamy z tego kawałki ciasta, nie większe niż wielkość palca. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. ]
Gotujemy je partiami we wrzącej i osolonej wodzie. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Najlepiej podawać je jako dodatek do dań z ulubionym sosem lub pesto. Gnocchi bardzo smaczne są odsmażane. Odsmażam je zawsze na mieszance oliwy z oliwek i masła.