Gazpacho

Opis Gazpacho:

Gazpacho to klasyczka hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Istnieje wiele odmian tej zupy. Jednak najbardziej tradycyjne jest andaluzyjskie, które stanowi odpowiedź na upały i palące słońce występujące w południowej Hiszpanii.

Początkowo było one przygotowywane tylko przez biedotę, hiszpańskich robotników. Jednak z czasem zaczęło pojawiać się na stołach miłośników ciekawych smaków z całej Europy.

Można je podawać jako przekąskę między posiłkami, chłodzący napój, lub jako przystawkę do dania głównego. W internecie możemy przeczytać również o: gazpacho andaluzyjskie, tradycyjne, gazpacho porra z szynką serrano, gazpacho salmorejro z tuńczykiem, gazpacho z jajkiem, gazpacho salmorejo cordobes z szynką i jajkami czy ciepłe gazpacho tostado z pomarańczą.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

500 g pomidorów
1 papryka
4 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ogórek świeży
200-300 ml zimnej wody (przegotowanej)
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu winnego
Chleb lub bułka do podania

Sposób przygotowania:

Na początku obieramy czosnek i rozcieramy z solą. Następnie do tego dodajemy oliwę. Całość mieszamy ze sobą.
Następnie pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Gniazda nasienne wrzucamy do blendera a pozostałego pomidora kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy go również do blendera.
Ogórka obieramy ze skórki. 1/3 ogórka odkładamy na bok, natomiast resztę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Paprykę oczyszczamy z nasion. Również 1/3 odstawiamy, a resztę w kawałkach wrzucamy do pozostałych rzeczy.
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do blendera. Na końcu dodajemy mieszankę z czosnku.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Na końcu dodaję ocet winny oraz wodę i ponownie miksujemy. Gazpacho przecieramy przez sitko.
Gotową zupę schładzamy przez kilka godzin w lodówce, powinno być bardzo zimne. Pozostałą część papryki oraz ogórka kroimy na bardzo małą kostkę. W tym czasie przypiekamy również chleb na patelni i robimy z niego grzanki.
Schłodzoną zupę podajemy z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz przypieczonymi kawałkami chleba.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.