
Opis Gazpacho:
Gazpacho to klasyczka hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Istnieje wiele odmian tej zupy. Jednak najbardziej tradycyjne jest andaluzyjskie, które stanowi odpowiedź na upały i palące słońce występujące w południowej Hiszpanii.
Początkowo było one przygotowywane tylko przez biedotę, hiszpańskich robotników. Jednak z czasem zaczęło pojawiać się na stołach miłośników ciekawych smaków z całej Europy.
Można je podawać jako przekąskę między posiłkami, chłodzący napój, lub jako przystawkę do dania głównego. W internecie możemy przeczytać również o: gazpacho andaluzyjskie, tradycyjne, gazpacho porra z szynką serrano, gazpacho salmorejro z tuńczykiem, gazpacho z jajkiem, gazpacho salmorejo cordobes z szynką i jajkami czy ciepłe gazpacho tostado z pomarańczą.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.
Składniki:
500 g pomidorów
1 papryka
4 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ogórek świeży
200-300 ml zimnej wody (przegotowanej)
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu winnego
Chleb lub bułka do podania