Wspominając dzieciństwo, wielu z nas ma przed oczami czasy dawnych wakacji, beztroskę i aromatyczną kuchnię babci. Miłe wspomnienia o babcinej kuchni łączą się nie tylko z smakami i aromatami jakie towarzyszyły procesowi gotowania, ale także temu jak wyglądała kuchnia jako pomieszczenie w którym przygotowuje się posiłki i jakie sprzęty były wówczas używane. Podstawą były w tamtych czasach garnki emaliowane, które znane były z tego, że mogły posłużyć przez bardzo długie lata, nie tracąc przy tym walorów praktycznych i estetycznych, co potwierdzić mogą osoby, które do dziś używają garnków po babci, będących często kilkukrotnie starsze od nich samych. Dziś można zaobserwować, że garnki emaliowane cieszą się coraz większa popularnością. Dlaczego tak się dzieje i czy garnki emaliowane rzeczywiście są warte uwagi?
ZDROWIE I PIĘKNO
Trendy przychodzą i odchodzą, a jedynie nieliczne zostają na dłużej. W czasach kiedy srebrne garnki wykonane ze stali nierdzewnej zaczęły wypierać tradycyjne garnki emaliowane (zobacz tutaj https://naczynia.olkusz.pl/komplety-garnkow-emaliowane), wybierano je głównie ze względu na ich elegancki i nowoczesny w tamtych czasach wygląd. Moda jednak z czasem przemija, a srebrne garnki ze stali nierdzewnej mogły już się znudzić. Nie to jednak jest powodem dla którego garnki emaliowane zyskują na popularności. Głównym powodem jest zupełnie inny trend, a mianowicie moda na zdrowe odżywianie. Dawniej garnki emaliowane mogły być wykonywane ze stali niskiej jakości, przez co wraz z wyższą temperaturą lub obecnością kwasów, do potrawy mogły wydzielać się różnorodne związki chemiczne, które negatywnie wpływały zarówno na zdrowie konsumenta jak i na sam smak potraw. Emalia skutecznie ochraniała stal przed przedostawaniem się substancji chemicznych do potraw, a dziś jest używana jako dodatkowe zabezpieczenie, bowiem w dobrym sklepie ze sprzętem kuchennym znajdziemy garnki emaliowane, które wykonane są z wysokiej jakości stali, dzięki czemu do potraw nie przedostaje się żadna chemia, a emalia zabezpiecza stal tak na wszelki wypadek. Kolejną zaletą emalii jest fakt, że powłoka ta nagrzewa się wolniej niż stal, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko przywierania i przypalania się potraw niż w przypadku garnków, które nie posiadają takiej powłoki. Garnki emaliowane są bardzo praktyczne, lecz to nie koniec ich zalet. Emalia jest powłoką powstałą ze sproszkowanego szkła i poza funkcjami ochronnymi pozwala ona także na przyozdobienie garnków. Dzięki temu możemy cieszyć się sprzętem kuchennym w różnych kolorach i wzorach. Jeśli więc chcemy aby nasza kuchnia promieniała kolorami lub chcemy aby jej wystrój nawiązywał do natury, doskonałym wyborem będą garnki emaliowane z motywami kwiatowymi.
NOWOCZESNOŚĆ I KONTRASTY
Choć garnki emaliowane najczęściej kojarzone są z tradycyjnym wystrojem kuchni, doskonale będą pasować również do bardziej nowoczesnych wnętrz, tworząc interesujący kontrast. Jeśli zamiast kuchenki gazowej dysponujemy płyta indukcyjną, nic nie stoi na przeszkodzie aby wybrać garnki emaliowane na indukcję. Wówczas połączymy nowoczesność z tradycją, a kuchnia, która do tej pory była pełna nowoczesnych elementów i chłodnych kolorów znacznie się ożywi i ociepli. Garnki emaliowane stanowią nie tylko praktyczny sprzęt, ale również piękny element wystroju, szczególnie jeśli zdecydujemy się na wybór elementów tworzących zestaw. Możemy na przykład wybrać takie modele, które będą pokryte różnorodnymi napisami, które będą się wzajemnie dopełniać. Wówczas nie musimy chować do szafek wszystkich garnków, ponieważ pozostawione na widoku będą służyć jako element dekoracyjny, który z pewnością spodoba się gościom gustującym zarówno w nowoczesnych wystrojach jak i tradycji.
OCHRONA GARNKÓW
Garnki emaliowane mają szereg zalet, ale niestety rzadko kiedy można powiedzieć, ze jakiś sprzęt kuchenny jest idealny. Słabym punktem garnków emaliowanych jest to, że emalia jest delikatną powłoką, którą można stosunkowo łatwo uszkodzić. Co prawda jest ona bardziej wytrzymała niż emalia używana kilkadziesiąt lat temu, lecz nadal powinniśmy dbać o garnki i upewnić się, że posłużą nam przez długie lata. Nie powinniśmy wkładać jednego garnka do drugiego aby nie zarysować emalii. Doskonale sprawdzają się silikonowe podkładki, które po włożeniu do naczynia pozwalają na bezpieczne przechowywanie jednego garnka w drugim. Nie powinniśmy również skrobać garnków podczas mycia. Jeśli powłoka nie będzie porysowana, bardzo łatwo będzie umyć ją zwykłą miękką myjka do naczyń lub umieszczając garnek w zmywarce.