Garam Masala - hinduskie smaki

Garam Masala – hinduskie smaki:

Garam Masala – hinduskie smaki, co to takiego?

Indie to wielkie bogactwo barw, wzorów oraz pięknej kultury i wspaniałej kuchni. Jest to bez wątpienia kraj wielu smaków i aromatów, które od lat stanowią inspirację dla kucharzy z całego świata. Jak się kiedyś dowiedziałam, sekretem indyjskiej kuchni jest Garam Masala.

Garam Masala to nic innego jak mieszanka hinduskich suchych przypraw. Jest to połączenie, które nada wielu potrawom aromatycznego i wspaniałego smaku. Dzięki tej mieszance całkowicie przeniesiemy się do klasycznej hinduskiej kuchni. Przyprawa ta jest stosowana głównie w Indiach, Pakistanie i w krajach Azji Południowej.

Przyprawa ta ma bardzo intensywny smak. Jest zarówno bardzo pikantna, ale też słodkawa.

Garam Masala – skład:

Ale co to faktycznie jest Garam Masala? Przyprawa składa się z 8 innych przypraw, które są ze sobą połączone w jedną przyprawę. Możemy wszystko zmieszać samemu lub też kupić już gotową mieszankę

W jej skład wchodzą: pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kmin rzymski, kolendra, liść laurowy, goździki oraz cynamon. Przyprawa ta może być również wzbogacona o dodatkowe składniki takie, jak np. suszony czosnek i cebula, anyż lub orzechy.

Wszystkie składniki należy bardzo drobno zmielić w młynku lub zbić w moździerzu. Garam Masala idealnie nadaje się do wielu dań orientalnych, ale nie tylko. Należy jednak pamiętać, że mieszanka ta powinna być dodawana do potraw pod koniec gotowania. Pozwoli to bowiem zachować jej pełny aromat i intensywność.

Polecam również dodawać Garam Masala do dań ze względu na zdrowotne właściwości. Dzięki rozgrzewającym właściwościom dba o nasz metabolizm. Garam masala posiada także znakomite właściwości rozgrzewające, które można wykorzystać do leczenia przeziębienia i infekcji.

Warto więc dodać trochę orientu do naszej codziennej diety. Przyprawa jest znakomita w smaku, ale także ma dobre właściwości zdrowotne.

Polecamy Wam nasz poradnik, gdzie znajdziecie wiele inspiracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.