Frytki z sosem serowym

Opis Frytki z sosem serowym:

Frytki z sosem serowym i bekonem to idealne połączenie smaków. Do tego idealnie pasuje również ostra papryczka, która nadaje charakteru.

Frytki to pyszne i smażone ziemniaki pocięte w grube słupki. Są tak uniwersalną przekąską, że powstają coraz to nowsze i ciekawsze propozycje podania i dodatków, z którymi możemy je wykonać. Jednak ketchup to nie jedyny dodatek do frytek, który można podać razem z nimi. Bywają podawane również z majonezem, musztardą, innymi gotowymi sosami, lecz często nie jest to ten poszukiwany smak i idealny smak.

Sos serowy to według mnie najlepsza propozycja. Z dodatkiem chrupiącego bekonu i ostrych papryczek są wręcz idealne. Taka propozycja podania jest bardziej sycąca i może występować jako samodzielne danie. Natomiast samo wykonanie jest banalnie proste i szybkie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na przystawki.

Składniki:

1 kg ziemniaków (obranych, umytych i pokrojonych w grube słupki)
3 plastry boczku parzonego
1,5 l oleju rzepakowego
3/4 łyżeczki soli
300 g pomarańczowego cheddara
350 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki sosu z jalapeno (można zamienić na tabasco)
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
Papryczki jalapeno (pokrojone w plastry)

Opis przygotowania:

Plastry boczku kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy boczek. Smażymy, aż boczek się zarumieni oraz wytopi się nadmiar tłuszczu i będzie chrupiący. Gotowy odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie w misce mieszamy go z plastrami papryczek jalapeno.

Odstawiamy na czas smażenia frytek.

Pokrojone w słupki ziemniaki wkładamy do dużej miski, którą zalewamy zimną wodą, po czym odstawiamy je na 30 minut. Nada im to sprężystości.

Następnie po upływie pół godziny wylewamy wodę z miski, a ziemniaki odsączamy z nadmiernej wilgoci na ręczniku papierowym. Frytki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju. Przy pomocy ręcznika papierowego odsączamy nadmiar tłuszczu.

Następnie gotowe frytki przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na czas przygotowania sosu. Zajmie nam to kilka minut, więc nadal będą gorące.

Mieszamy w misce ser z mąką kukurydzianą, po czym przenosimy go na patelnię. Następnie dodajemy do tego 250 ml mleka, sos jalapeno i wędzoną paprykę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby się ser roztopił.

Sos będzie teraz nieco gęsty, więc dodajemy pozostałą ilość mleka i mieszamy, aż ten się rozrzedzi i będzie można nim polać frytki. Gotowy dip przelewamy do małego naczynia.

Na talerze wykładamy porcję frytek. Następnie polewamy ją gotowym sosem serowym i posypujemy smażonym bekonem z papryczkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.