Opis Frytki z cukinii:
Frytki z cukinii to prosty i zdrowy pomysł na pyszne frytki prosto z piekarnika. To delikatne i rozpływające się w ustach łódeczki w chrupiącej panierce. Pomysł na frytki z cukinii to lepsza odmiana standardowych frytek, które znamy od dawna.
Postanowiłam jakiś czas temu przygotować takie frytki dla moich dzieci. Z początku oczywiście były sceptycznie nastawione na zdrowe frytki. Jednak, gdy posmakowały ich, od razu się zakochały. Frytki z poniższego przepisu smakują zarówno dzieciom jak i wszystkim dorosłym.
Cukinia nie tylko jest bardzo niskokaloryczna, ale zawiera też dużo witaminy C. Dlatego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jeżeli chcecie mieć danie mniej kaloryczne, możecie zrezygnować z panierki.
Przepis ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania dla dzieci oraz przepisy na dania z cukinią.
Składniki:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mleka
6 łyżek bułki tartej
Sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
Oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Do miski wbijamy jajko. Następnie do tego dodajemy również mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Później dodajemy również oregano i ponownie mieszamy.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Następnie każdy kawałek cukinii maczamy kolejno w mieszance jajecznej i bułce tartej.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie rozsmarowujemy na nim odrobinę oliwy z oliwek. Następnie słupki cukinii przekładamy na blaszkę do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy przez około 20 minut, aż się skorka zarumieni.
Podajemy z ulubionymi sosami.