Opis:

Francuska zupa cebulowa – zupa, która brzmi banalnie. Nigdy nie spodziewałam się, że z cebuli można przyrządzić tak pyszne danie i nigdy nie uwierzyłam, że jest tam tylko cebula. Zupa ma słodkawy i niepowtarzalny smak, po prostu jest obłędna. Nie ma nic prostszego i szybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu.

Składniki:

1 kg cebuli
1,5 l bulionu (najlepiej wołowy)
45 g masła
15 g mąki pszennej
100 g tartego sera ementaler
sól, pieprz
4 kromki chleba
liść laurowy

Sposób przygotowania:

Wcześniej przygotuj bulion, najlepiej wołowy. Będziemy potrzebowali 1,5 l bulionu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy do tego masło. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojone cebule. Smażymy na dużym ogniu. Cebula musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko dalej prażymy. Dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez ok. 15-20 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Opiekamy kromki chleba w tosterze lub w piekarniku.
Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na górę zupy dodajemy usmażony wcześniej chleb i posypujemy startym serem.
Zupę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu aż ser się rozpuści i zarumieni.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here