Opis:

Fondue (wym. fondi) serowe to potrawa szwajcarska. Wymyślili je prawdopodobnie oszczędni Szwajcarzy, którym szkoda było wyrzucać zaschniętego sera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku, stale podgrzewanym, wokół którego zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue.

Składniki:

400 g sera Emmentaler
300 g sera Gruyere
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 Szklanki białego wina (wytrawne)
Gałka muszkatołowa
1 ząbek czosnku
Biały pieprz
1 duża bagietka (pokrojone w kostkę)

Sposób przygotowania:

Sery bardzo drobno kroimy lub też możemy zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem i wlewamy wino. Następnie dodajemy do tego ser.

Ser roztapiamy na niewielkim ogniu, cały czas wszystko mieszając. Gdy ser się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną, która wcześniej mieszamy z odrobiną wina. Całość dalej podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Na samym końcu przyprawiamy.

Gdy wszystkie składniki się połączą, podajemy gościom. Zestaw do fondue postawiony na stole powinien cały czas się podgrzewać.

Jeżeli nie posiadacie zestawu do fondue można wszystko przygotować w garnku na kuchence i przelać do ozdobnych miseczek. Takie miseczki najlepiej wtedy postawić na grzejących podstawkach, z podgrzewaczem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here