Opis fondue czekoladowe przepis:
Fondue czekoladowe przepis to najlepszy deser dla smakoszy czekolady. Świeże owoce i pyszna czekolada to połączenie doskonałe, a naczynie z czekoladowym fondue łączy ludzi! Fondue czekoladowe to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz.
Fondue możemy przygotować na słono lub słodko. Ja jednak jestem większym wielbicielem słodkich przekąsek. Czekoladowe fondue jest świetnym pomysłem na przyjęcia w gronie przyjaciół. W końcu co bardziej łączy niż wspólne jedzenie ze wspólnej misy? Podkreśla to więzi łączące ludzi, którzy spotykają się przy naczyniu pełnym pysznego, czekoladowego płynu. Dlatego polecam taki rodzaj przekąski.
Pamiętajcie, że czekolada sprawia, że na każdej twarzy pojawia się uśmiech. Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie potrzebujemy do tego najdroższej i najbardziej wyszukanej belgijskiej czekolady. Wykorzystajmy lepiej ulubione i sprawdzone czekolady. Do fondue możemy wykorzystać czekoladę mleczną, gorzką lub białą, wszystko wedle naszego uznania.
Dodatkowym atutem czekoladowego fondue jest to, że bardzo szybko i w prosty sposób przygotujemy tą wyśmienitą przekąskę. Jeżeli przygotujecie ją chociaż raz, na pewno na stałe zagości na domowych przyjęciach. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
200 gram śmietany kremówki
Świeże owoce
Sposób przygotowania:
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem naczynia do fondue wykorzystaj je!
Czekoladę musimy połamać na małe kawałki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Następnie do tego dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolej trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka, dodaj czekoladę.
Kiedy uzyskasz już pożądaną konsystencję, przelej otrzymaną czekoladową masę do ceramicznego naczynia i ustaw je nad podgrzewaczem aby czekolada nie zastygała.
Umyj, oczyść i pokrój owoce na kawałki układając je na kilku półmiskach.