Opis fondant czekoladowy:

Fondant czekoladowy jest nazywany także ciastem lawą, ponieważ po przekrojeniu ciepłego jeszcze ciastka, czekolada stanowiąca dużą jego część, wypływa niczym lawa po eksplozji wulkanu.

Na pozór wygląda to jak zwykła babeczka, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Idealny fondant wcale nie jest tak łatwo przygotować. Musimy nabrać cierpliwości i umiejętności, aż w końcu uzyskamy płynny środek.

Składniki:

50 g masła
4 łyżki cukru
100 g gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)
2 jajka
1 łyżka mąki
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania foremek. Każdą dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Odstawiamy na bok.

Samo ciasto szybko przygotujemy więc rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Całość mieszamy na gładką masę, bez grudek. Do oddzielnej miski rozbijamy jajka. Do tego dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu trzepaczki. Cały czas mieszając dodajemy mąkę. Trzepiemy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy masę czekoladową. Całość ponownie mieszamy przy użyciu trzepaczki.

Gotową masę przelewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 7-8 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty. Delikatnie wyciągamy z foremki na talerzyk. Możemy podawać z lodami lub bitą śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here