Opis Flaki z boczniaków:
Flaki z boczniaków to lekka i pożywna propozycja podania zupy. Chociaż z klasycznymi flaczkami, które gotowała nam nasza babcia mają niewiele wspólnego, bo tylko nazwę, ale zapewniam, że są nieziemsko pyszne.
Boczniaki to grzyby, które mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Są również źródłem białka, witamin i soli mineralnych.
Flaczki z boczniaków są z pewnością dużo mniej kaloryczne, niż te standardowe, są praktycznie bez tłuszczu. Z pewnością flaczki z boczniaków uważam za intrygujący pomysł na obiad dla miłośników dań z grzybami i warzywami.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy oraz inne przepisy na dania z boczniakami.
Składniki :
500 g boczniaków
2 l wody
1 mała marchewka
¼ dużego selera
1 mała pietruszka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 cebula
Olej
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka majeranku
Sól i czarny pieprz
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki lubczyku
Opis przygotowania:
Boczniaki musimy dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy i następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę również obieramy i siekamy na drobno.
Następnie w dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy do niego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa oraz boczniaki. Dodajemy również liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy przez około 15 minut na średnim ogniu.
Następnie, kiedy warzywa się podduszą, dodajemy do nich pozostałe przyprawy oraz wlewamy wodę z dodatkiem soli (1 łyżeczka). Całość gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na samym końcu całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.