Opis Flaki Wołowe:
Flaki wołowe; bądź jak kto woli flaczki wołowe – potrawa, którą się kocha lub nienawidzi. Trzeba bowiem sobie jasno powiedzieć, że flaki to nic innego jak żołądki, lub przedżołądki wołowe, czyli podroby zwierzęce. Potrawa ma tyle samo przeciwników co entuzjastów. Flaki wołowe można zaliczyć do tradycyjnych potraw, które dość często królują na naszych stołach. Flaki wołowe są dość pikantną potrawą o bardzo wyrazistym smaku i zapachu, jeśli są prawidłowo wykonane z zachowaniem wszystkich standardów, naprawdę są rozkoszą dla kubków smakowych. Wielbiciele tego dania, twierdzą, że flaki nie istnieją bez mięsa, ale istnieje również wegetariańska wariacja na temat tej potrawy. Wystarczy zamienić mięso na boczniaki i całość będzie równie pyszna.
To forma swego rodzaju mięsnej zupy, opartej na esencjonalnym wywarze warzywnym, lub też mięso – warzywnym. To fundament tego dania, który jest niezwykle ważny. Bardzo istotna jest czystość tego dania, więc wielu ludzi preferuje wykonanie go właśnie w domu. Zapach jest bardzo intensywny, ale czasem warto przygotować danie za którym, tęskni rodzina. A Ty lubisz flaki wołowe, czy nie koniecznie?
Polecamy również inne nasze przepisy na zupy
Składniki:
2 kg flaków wołowych parzonych, białych, niemrożonych
4 duże marchewki
3-4 duże cebule
1 duży pasternak
200 g koncentratu pomidorowego
5 listków laurowych
Około 20 kulek ziela angielskiego
3 łyżki otartego majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki tartego imbiru
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
4 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Surowe flaki wołowe wąchamy w sklepie, jeśli pachną delikatnie nadają się do gotowania bez wcześniejszego obgotowywania.
Jeśli nabyliśmy mrożone, wrzucamy do garnka i gotujemy około 30 minut do miękkości a następnie odlewamy na sitku.
Cebulę kroimy w kostki i podsmażamy na złoto na 5 łyżkach oleju, w garnku o objętości 5-6 litrów. Marchew i pasternak obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy do garnka z cebulą i razem smażymy, około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Dolewamy około 3 litrów wody, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, surowe flaki, imbir, sól, paprykę, sól oraz pieprz. Gotujemy wszystko i decydujemy ile wody należy dodać.
Zmniejszamy gaz i zostawiamy flaki wołowe pod przykryciem do gotowanie na około godzinę, w trakcie gotowania należy próbować czy są odpowiednie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy potrawę do smaku. Smacznego!