Faworki

Opis Faworki:

Faworki to tradycyjne, karnawałowe przysmaki. Zwyczajowo smaży się je na smalcu, chociaż można na oleju, oleju kokosowym. Zasadą jest używanie jednego gatunku tłuszczu w takiej ilości, by wkładane faworki mogły swobodnie w nim pływać. Przy smażeniu trzeba przestrzegać kilku zasad:
Tłuszcz musi mieć równomierną temperaturę ( w granicach 170 – 180 stopni), w zbyt niskiej ciasto nasiąka tłuszczem i staje się ciężkie i niesmaczne, w zbyt wysokiej temperaturze pali się z wierzchu, a w środku może pozostać niedosmażone,
Kawałki ciasta wkładać należy do nagrzanego tłuszczu pojedyncza warstwą i niezbyt wiele naraz, by zbyt nie obniżyć ich temperatury,
Po usmażeniu odsączyć na sitku, a dopiero potem posypywać cukrem lub lukrować,
Po jednorazowym użyciu tłuszczu nadaje się on jeszcze do dalszego smażenia, gdy tłuszcz przestygnie należy wlać trochę gorącej wody i dobrze zamieszać, pozostałości ze smażenia pozostaną wówczas wraz z wodą na dnie garnka, po stężeniu tłuszczu zebrać z wierzchu, przełożyć do innego naczynia i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Przepisów na faworki jest wiele, ale my prezentujemy najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. zapewniamy, że będą pyszne, chrupiące, lekkie.

Polecamy również inne nasze przepisy na naleśniki.

Składniki:

1 żółtko,
25 dkg mąki,
1 łyżeczka cukru pudru,
3 dkg masła,
3 łyżeczki śmietany
1 jajko,
Olej do smażenie

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przenieść mąkę i cukier puder. Dodać miękkie masło, posiekać z mąką, wbić jajko i żółtko i dodać śmietanę, zagęścić ciasto. Tak gęste jak na pierogi. Należy je następnie dobrze wyrobić, zawijając do środka i wyrobić wałkiem. Przykryć miską i pozostawić na 30 minut. Część ciasta rozwałkować, a resztę przykryć, by nie wyschło. Płat ciasta ukroić radełkiem na pasy o szerokości 3 cm. Potem ciąć je na romby, w kawałki o długości od 10 do 12 cm i naciąć w środku wzdłuż na 2 do 3 cm. Powstały otwór przewlec jeden koniec i tak uformować faworki. Wkładać pojedyńcze warstwy do rondla do rozgrzanego tłuszczu. Faworki smażyć po obu stronach na jasno żółty kolor, wyjmować łyżką cedzakową lub widelcem i odsączyć na papierze. Układać na półmisku każdą warstwę obficie posypując cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.