Faszerowane papryki

Opis faszerowane papryki:

Faszerowane papryki – pyszna propozycja na kolację. Faszerowane papryki według mnie są bardzo efektownym i ciekawym daniem, ich forma podania zachwyca wszystkich. Możemy je faszerować czym tylko chcemy, mięsem mielonym, ryżem i mięsem, możemy dodawać oliwki. Wszystko wedle naszego uznania.

Przepis ten nie zajmuje nam dużo czasu ani dużo umiejętności. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

4 papryki (kolor dowolny)
350 g mielonego mięsa
100 g ryżu
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki
100 g żółtego sera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Tymianek
Słodka papryka
Oregano

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek. Gdy uzyskamy złoty kolor, dodajemy mięso mielone i całość smażymy. Usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy również do tego tymianek, czerwoną paprykę słodką, oregano, natkę pietruszki oraz koncentrat. Ponownie całość smażymy przez kilka minut. Następnie do mięsa dodajemy odcedzony ryż. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Po lekkim ostudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.

Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Ścinamy wierzchy i usuwamy pestki. Strąki napełniamy farszem mięsno-ryżowym i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wierzch doprawiamy solą i suszonym oregano.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok. 35 minut. Do naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody, żeby się nie wysuszyły.

Po tym czasie na wierzch papryk układamy plasterek sera lub starty ser i ponownie pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut, aż ser będzie roztopiony.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.