Opis:

Fasolka po bretońsku, danie zupełnie nieznane w Bretanii, ale uwielbiane przez Polaków. Przyrządzamy ja z białej małej fasoli, typu jasiek. Idealne danie na chłodne jesienne wieczory.

Składniki:

400 g drobnej fasoli białej
200 g kiełbasy
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku
1 cebula
500 g passaty pomodorowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Fasolka powinna się moczyć przez całą noc.

Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy przez ok 2,5 godziny, aż będzie miękka. W oddzielnym garnku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek oraz starty czosnek. Wszystko razem smażymy, aż cebula będzie miękka, a mięso dobrze wysmażone. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do fasoli z pozostałą wodą. Gotujemy przez ok 8 minut. Następnie do tego dodajemy passatę pomidorową. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok 20 minut pod przykryciem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here