Fasolka po bretońsku: Wyjątkowy przepis na aromatyczne danie z białą fasolą
Fasolka po bretońsku to danie, które mimo swojej nazwy nie jest oryginalnie związane z regionem Bretanii, ale zdobyło ogromną popularność wśród Polaków. To wyjątkowe połączenie białej małej fasoli, takiej jak fasola jasiek, z aromatycznymi składnikami tworzy niezwykły smak, który idealnie pasuje do chłodnych jesiennych wieczorów.
Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste. Wymaga gotowania fasoli na miękko, a następnie duszenia jej w aromatycznym sosie z dodatkiem duszonej kiełbasy, cebuli, marchewki, pomidorów i ziół. Całość nabiera wyjątkowego smaku, którym rozpieszczamy nasze kubki smakowe.
Jeśli polubicie fasolkę po bretońsku, to zachęcamy Was również do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na dania główne. Mamy wiele propozycji, które mogą zaspokoić różnorodne gusta i preferencje kulinarne. Od klasycznych dań mięsnych po dania wegetariańskie, z pewnością znajdziecie coś smacznego, co przypadnie Wam do gustu.
Niech smak fasolki po bretońsku umili Wam chłodne jesienne wieczory, a nasze przepisy na dania główne otworzą przed Wami kulinarne możliwości i inspiracje. Gotujcie z pasją i cieszcie się pysznymi posiłkami w gronie bliskich i przyjaciół. Smacznego!
Składniki na fasolkę po bretońsku:
- 400g białej małej fasoli (np. fasola jasiek)
- 200g kiełbasy (np. kiełbasa wiejska)
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:
- Fasolę moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy, aż lekko się zrumieni. Wyjmujemy kiełbasę z patelni i odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek i marchewkę przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodajemy krojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem.
- Wrzucamy ugotowaną fasolę i smażymy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
- Na koniec dodajemy smażoną kiełbasę do fasolki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut, aż danie będzie dobrze rozgrzane.
- Fasolkę po bretońsku możemy podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczywa, np. chrupiących bagietek.
Teraz możemy cieszyć się aromatyczną i sycącą fasolką po bretońsku, która idealnie pasuje do chłodnych wieczorów. Smacznego!
Zobacz również inne Przepisy na obiad
nie gotuje się w tej samej wodzie, tylko płucze solidnie, zagotowuje – wylewa wodę z szumem, płucze jeszcze raz i dopiero gotuje.