Fasolka po bretońsku przepis

Fasolka po bretońsku: Wyjątkowy przepis na aromatyczne danie z białą fasolą

Fasolka po bretońsku to danie, które mimo swojej nazwy nie jest oryginalnie związane z regionem Bretanii, ale zdobyło ogromną popularność wśród Polaków. To wyjątkowe połączenie białej małej fasoli, takiej jak fasola jasiek, z aromatycznymi składnikami tworzy niezwykły smak, który idealnie pasuje do chłodnych jesiennych wieczorów.

Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste. Wymaga gotowania fasoli na miękko, a następnie duszenia jej w aromatycznym sosie z dodatkiem duszonej kiełbasy, cebuli, marchewki, pomidorów i ziół. Całość nabiera wyjątkowego smaku, którym rozpieszczamy nasze kubki smakowe.

Jeśli polubicie fasolkę po bretońsku, to zachęcamy Was również do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na dania główne. Mamy wiele propozycji, które mogą zaspokoić różnorodne gusta i preferencje kulinarne. Od klasycznych dań mięsnych po dania wegetariańskie, z pewnością znajdziecie coś smacznego, co przypadnie Wam do gustu.

Niech smak fasolki po bretońsku umili Wam chłodne jesienne wieczory, a nasze przepisy na dania główne otworzą przed Wami kulinarne możliwości i inspiracje. Gotujcie z pasją i cieszcie się pysznymi posiłkami w gronie bliskich i przyjaciół. Smacznego!

Składniki na fasolkę po bretońsku:

  • 400g białej małej fasoli (np. fasola jasiek)
  • 200g kiełbasy (np. kiełbasa wiejska)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:

  1. Fasolę moczymy przez noc w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry i smażymy, aż lekko się zrumieni. Wyjmujemy kiełbasę z patelni i odkładamy na bok.
  3. Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek i marchewkę przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Dodajemy krojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem.
  5. Wrzucamy ugotowaną fasolę i smażymy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
  6. Na koniec dodajemy smażoną kiełbasę do fasolki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  7. Podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut, aż danie będzie dobrze rozgrzane.
  8. Fasolkę po bretońsku możemy podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczywa, np. chrupiących bagietek.

Teraz możemy cieszyć się aromatyczną i sycącą fasolką po bretońsku, która idealnie pasuje do chłodnych wieczorów. Smacznego!

Zobacz również inne Przepisy na obiad

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.