
Opis Falafel z ciecierzycy:
Falafel z ciecierzycy to świetna propozycja na danie, gdy w rodzinie mamy wegetarianina i nigdy nie wiemy co wtedy przygotować na obiad.
Falafel to smażone kulki lub kotleciki, które najczęściej przygotowuje się z ciecierzycy, ale są też przepisy z bobu. Jest to bardzo popularne danie w krajach arabskich. najczęściej podawany jest w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie tahini. W dzisiejszych czasach falafel stał się popularny w wielu barach typu fast food.
Samo przygotowanie nie jest skomplikowanie i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni tureckiej.
Składniki:
1,5 szklanki ciecierzycy suchej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2 garście poszatkowanej pietruszki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia
Opis przygotowania:
Wcześniej musimy zacząć od namoczenia ciecierzycy. Najlepiej dzień przed gotowaniem ciecierzycę namaczamy w wodzie (minimum na 12 godzin).
Następnie ciecierzycę odsączamy z wody oraz mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia, ale niezbyt drobno. Mielimy z dodatkiem cebuli, czosnku oraz ziołami. Później doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Następnie dodajemy do tego również mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. W dłoniach formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), następnie delikatnie je spłaszczamy.
W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Smażymy partiami, aby swobodnie pływały w oleju. Następnie usmażone na złoty kolor wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.