Falafel z ciecierzycy

Opis Falafel z ciecierzycy:

Falafel z ciecierzycy to świetna propozycja na danie, gdy w rodzinie mamy wegetarianina i nigdy nie wiemy co wtedy przygotować na obiad.

Falafel to smażone kulki lub kotleciki, które najczęściej przygotowuje się z ciecierzycy, ale są też przepisy z bobu. Jest to bardzo popularne danie w krajach arabskich. najczęściej podawany jest w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie tahini. W dzisiejszych czasach falafel stał się popularny w wielu barach typu fast food.

Samo przygotowanie nie jest skomplikowanie i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni tureckiej.

Składniki:

1,5 szklanki ciecierzycy suchej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2 garście poszatkowanej pietruszki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia

Opis przygotowania:

Wcześniej musimy zacząć od namoczenia ciecierzycy. Najlepiej dzień przed gotowaniem ciecierzycę namaczamy w wodzie (minimum na 12 godzin).

Następnie ciecierzycę odsączamy z wody oraz mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia, ale niezbyt drobno. Mielimy z dodatkiem cebuli, czosnku oraz ziołami. Później doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

Następnie dodajemy do tego również mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. W dłoniach formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), następnie delikatnie je spłaszczamy.

W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Smażymy partiami, aby swobodnie pływały w oleju. Następnie usmażone na złoty kolor wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.