Klasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo stworzyć samodzielnie elegancką dekorację wypieku!
Ponadczasowa błyszcząca polewa czekoladowa
Jeśli lubisz ponadczasowe rozwiązania, jako dekoracja Twojego tortu najlepsza będzie polewa czekoladowa. Klasyczna, tajemnicza i wyśmienita – idealnie wpisuje się w powiedzenie, że jemy przede wszystkim oczami. Trudno odciągnąć od niej wzrok, a co dopiero nie skusić się choć na jeden kawałek wypieku.
Potrzebne składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietanki
- opcjonalnie – kropla aromatu rumowego, miętowego lub pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam na drobną kostkę. Wrzuć ją do metalowej lub szklanej miski razem z pozostałymi składnikami. Polewę czekoladową przygotuj w tak zwanej kąpieli wodnej – para wodna sprawi, że uzyskasz gęstą, jednolitą i pozbawioną grudek dekorację. Dodatek aromatu sprawi, że polewa czekoladowa nie tylko będzie pięknie mienić się na torcie, ale i intrygować swoim delikatnym posmakiem.
Plastyczny lukier w stylu angielskim
Nie tylko polewa czekoladowa, ale i lukier świetnie nadają się do dekorowania różnego rodzaju wypieków. W przypadku torcików w stylu angielskim najlepiej sprawdzi się lukier plastyczny, nazywany też masą cukrową. Można nią pokryć dokładnie wierzch tortu bądź wykonać dowolne figurki w kształcie kwiatków, serduszek, cyferek czy zwierzątek. Dzięki barwnikom je możesz zabarwić na dowolny kolor.
Potrzebne składniki:
- 500 g cukru pudru
- 2 łyżeczki glukozy w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 40 ml gorącej wody
- opcjonalnie – barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Przygotowanie lukru zacznij od rozpuszczenia żelatyny we wrzątku. Następnie wymieszaj ją i odstaw. Następnie dodaj glukozę oraz cukier puder. Na tym etapie możesz dodać do masy barwniki spożywcze w wybranym kolorze. Ponownie zamieszaj całość, a następnie przejdź do wyrabiania masy. Będzie idealna, gdy osiągnie konsystencję plasteliny. Gotową masę rozwałkuj na blacie posmarowanym odrobiną oleju lub posypanym mąką. Dopasuj jej rozmiar do wielkości tortu. Wygładź jego wierzch i boki, a resztę lukru odetnij i uformuj z nich ozdoby.
Krem na bazie bezy szwajcarskiej
Swiss meringue buttercream to nic innego jak krem bezowo-maślany. Idealnie nadaje się on do dekorowania wszelkiego rodzaju wypieków, w tym tortów. Wśród innych ozdób, takich jak polewa czekoladowa czy lukier plastyczny, krem maślany wyróżnia wyjątkowo delikatna konsystencja. Dzięki niej jest on dziecinnie prosty w użyciu, świetnie rozprowadza się na powierzchni tortu i pozwala na tworzenie wzorów z pomocą rękawa cukierniczego.
Potrzebne składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- opcjonalnie – barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Zacznij od sparzenia jajek, dzięki czemu zabijesz bakterie salmonelli znajdujące się w jajkach. Następnie dokładnie oddziel żółtka od białek. W kąpieli wodnej przygotuj białka z cukrem. Mieszaj je do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa będzie gotowa, gdy rozcierając ją między palcami niewyczuwalne będą grudki. Miskę z białkami odstaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie ubij je dokładnie mikserem na gładką i lśniącą pianę. Stopniowo zacznij dodawać do niej masło nie przerywając miksowania. Na tym etapie możesz dodać do niej odrobinę barwnika spożywczego. Idealna masa maślana najpierw stanie się nieco rzadsza – może przypominać zwarzoną śmietanę, by pod koniec miksowania znów zgęstnieć.
Źródło: Serwis kulinarny W kuchni z Wedlem