Opis dżem malinowy:
Dżem malinowy zaraz po dżemie truskawkowym, jest jednym z moich ulubionych. Nie wyobrażam sobie śniadania bez świeżego pieczywa z ulubionym dżemem. Przygotowany z dodatkiem soku z cytryny, zachowuje piękny i intensywny kolor, a owoce z drobnymi pestkami, nadają mu charakterystycznej konsystencji.
Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.
Składniki:
1 kg malin
600-800 g cukru
Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do miski. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny.
Do wysokiego garnka dodajemy maliny z cukrem i powstałym sokiem oraz dodajemy do tego sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, tak by cukier się rozpuścił. Całość delikatnie mieszamy. Następnie zwiększamy ogień, aż syrop z malinami zacznie mocno bulgotać. Podczas gotowania zbieramy powstałą na wierzchu pianę.
Po ok. 30-35 minutach możemy sprawdzić czy sok zgęstniał. Dżem z zanurzonej w nim łyżce powinien spadać płatami, a nie kroplami.
Gorący dżem przekładaj do sterylnych słoiczków, prawie do pełna i szybko je zamknij. Po zakręceniu słoiki można pasteryzować (wekować) w garnku z wrzątkiem, ale ja proponuję odwrócić je do góry dnem, zawinąć w gruby koc i wyjąć dopiero po 24 godzinach.