Dżem cytrynowy

Opis dżem cytrynowy:

Dżem cytrynowy, to kolejny przepis na znakomity dżem. Tym razem cytryna w roli głównej. Jest idealny dla tych którzy uwielbiają kwaskowaty i świeży aromat cytrusów.

Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość przy produkcji tego dżemu. Jest łatwy do przygotowania jednak potrzeba trochę czasu i wielu czynności. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.

Składniki:

600 g cytryn
600 g wody
600 g cukru

Sposób przygotowania:

Cytryny musimy dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 24 godziny.

Po tym czasie wylewamy wodę i dodajemy nową. Całość musimy zagotować. Na małym ogniu gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieniamy wodę na świeżą i ponownie odstawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie cytryny odcedzamy i kroimy w małą kostkę. Wodę i cukier dodajemy do garnka i musimy ją zagotować. Gdy cukier się rozpuści dodajemy do tego pokrojoną cytrynę. Na małym ogniu gotujemy tak długo, aż cytryny zaczną się rozpadać i powstanie gęsty dżem.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.