Dorsz zapiekany z serem i śmietaną

Opis Dorsz zapiekany z serem i śmietaną:

Dorsz zapiekany z serem i śmietaną to nowa propozycja na ciekawe danie na nasz wigilijny stół. Co roku stajemy przed dylematem co przygotować na święta, żeby wszystkim smakowało. Tradycje tradycjami, ale czasami warto przygotować coś zupełnie innego.

Do ryby zapiekanej w śmietanie nadają się idealnie takie ryby jak łosoś czy właśnie dorsz. Są to ryby delikatne, które idealnie komponują się ze smakiem śmietany. Idealnym dopełnieniem do naszego dania będzie również odrobina startego sera, który topi się pod wpływem ciepła w piekarniku.

Poniższy przepis polecam Wam również jako danie na obiad, nie koniecznie tylko na kolację wigilijną. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie.

Składniki:

1 kg filetu z dorsza
8 łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
4 średnie cebule
Cukier
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Starty ser
Masło
Mąka

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ryby. Filet z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie filet kroimy na mniejsze kawałki i lekko solimy z każdej strony. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni.

Następnie usmażone kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na patelni po rybie (na tym samym maśle).

Następnie w małym rondelku podgrzewamy śmietanę. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Śmietanę przelewamy na rybę do naczynia żaroodpornego i wierzch posypujemy startym serem. Przygotowaną rybę wstawiamy d rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20-30 minut, aż do momentu zagęszczenia i ścięcia śmietany oraz roztopienia sera.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.