Opis:

Domowy makaron – kto raz pozna jego smak, nie będzie chciał kupnego. Makaron domowy powinien być żółty, jędrny i pyszny.

Składniki:

2 jajka
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę na stolnicę. Robimy zagłębienie na środku, dodajemy do tego jajka i żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kule.

Każdy kawałek ciasta rozplaszczamy najpierw w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy wysypanej mąką. Muszą wyjść cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi.

Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut żeby ciasto przeschło. Nieugotowany możemy przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku.

Gotuję w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy przez kilka minut, aż stanie się odpowiednio miękki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here