Domowy likier jajeczny

Opis Domowy likier jajeczny:

Domowy likier jajeczny czyli znany i lubiany ajerkoniak. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. To nieziemskie połączenie smaków. Jego przygotowanie jest bardzo proste. W przeciwieństwie do wielu innych domowych nalewek można pić go od razu po przygotowaniu.

Likier jajeczny jest to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. Należy do tego rodzaju trunków, które pijemy z przyjemnością, rozkoszując się jego smakiem i zapachem.

Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Uwielbiam przygotowywać te wszystkie rzeczy na święta. Ale tylko dlatego, że właśnie w tym czasie goszczę dużą ilość gości. Cieszę się, jak podaję rzeczy które smakują wszystkim, a których nie przygotowujemy raczej na co dzień.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na napoje oraz inne przepisy na drinki.

Składniki:

8 jajek
250 ml spirytusu lub wódki
1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
1 laska wanilii
2 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania jajek. Musimy je naświetlić. Jeżeli ktoś posiada sterylizator do jajek to świetnie się tu przyda. Jeżeli jednak nie to polecam dobry i sprawdzony domowy sposób.

Zagotuj więc w garnku wodę i delikatnie włóż jajka na 30 sekund. Wyłów i natychmiast je schłodź.

Następnie oddzielamy białka od żółtek. Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem. Z przekrojonej laski wyjmuję ziarenka nożem i dodaję je również do żółtek. Całość miksujemy, powinien powstać nam tzw. kogel mogel.

Następnie cały czas ubijając dodajemy zimne mleko skondensowane. Dalej cały czas miksując stopniowo dodajemy spirytus bądź wódkę (w zależności czego używamy).

Gotowy likier jajeczny przelewam do butelek i przechowuję w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.