Opis domowy ketchup:
Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi dobrego i zdrowszego przyrządzonego samemu. Wtedy znamy wszystkie składniki, które używamy.
Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Dlatego zachęcam do przygotowywania go samemu w domu. Nie potrzebujemy dużo składników oraz jest szybki i prosty do przygotowania.
Polecamy również inne nasze przepisy na sosy
Składniki:
2 kg pomidorów
1 cebula
Oliwa z oliwek
125 g cukru
6 łyżek octu
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Następnie musimy je przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, którą dusimy na rozgrzanej oliwie. Dusimy ją pod przykryciem, aż będzie miękka. Zdejmujemy przykrywkę, dodajemy pomidory oraz cukier i gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy oraz ocet i całość mieszamy.
Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.