domowy ketchup

Opis domowy ketchup:

Domowy ketchup to doskonały dodatek do hot dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi dobrego i zdrowszego przyrządzonego samemu. Wtedy znamy wszystkie składniki, które używamy.

Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Dlatego zachęcam do przygotowywania go samemu w domu. Nie potrzebujemy dużo składników oraz jest szybki i prosty do przygotowania.

Polecamy również inne nasze przepisy na sosy

Składniki:

2 kg pomidorów
1 cebula
Oliwa z oliwek
125 g cukru
6 łyżek octu
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa
Ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Następnie musimy je przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, którą dusimy na rozgrzanej oliwie. Dusimy ją pod przykryciem, aż będzie miękka. Zdejmujemy przykrywkę, dodajemy pomidory oraz cukier i gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy oraz ocet i całość mieszamy.

Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.