Opis domowy jogurt z truskawkami:
Domowy jogurt z truskawkami – to idealna opcja na pożywne śniadanie. Owocowy jogurt ze sklepowej półki to głównie cukier i chemia. Jak własnoręcznie wyprodukować jogurt? To proste! Wystarczy kilka łyżeczek ulubionego jogurtu naturalnego, które należy rozpuścić w mleku, umieścić w cieple i trochę poczekać. Wystarczy dodać muesli, orzechy, suszone czy świeże owoce – i zdrowe śniadanie gotowe!
Składniki:
1 l mleka 3,2% (nie UHT)
1 szklanka truskawek
200 g dobrej jakości jogurtu naturalnego
Opis przygotowania:
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 50 stopni. Gdy się nagrzeje wyłączamy go. Podgrzewamy mleko. Nie może być to wrzątek, temperatura będzie odpowiednia, gdy możemy włożyć palec na kilka sekund i się nie poparzymy. Następnie mleko zdejmujemy z ognia. Dodajemy do tego jogurt i mieszamy dokładnie.
Garnek przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego (wyłączonego) piekarnika. Garnek pozostawiamy na ok. 10 godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie garnek wyciągamy z piekarnika. Jogurt przekładamy do miski i następnie wkładamy go do lodówki na ok. 2 godziny.
Jeżeli używamy świeżych truskawek, myjemy je i usuwamy szypułki. Możemy też ewentualnie użyć mrożonych owoców, jednak lepsze będą świeże. Truskawki miksujemy blenderem. Następnie przygotowany jogurt łączymy z musem truskawkowym. Jogurt nakładamy do miseczek i podajemy.