Opis Domowy gyros z sosem tzatziki:
Domowy gyros z sosem tzatziki to pyszna propozycja na domowy obiad. Kto z nas nie lubi skusić się na jedzenie typu “fast food”. Jednak taki kebab przygotowany w domu jest o wiele zdrowszy i zdecydowanie dużo tańszy niż taki kupiony w miejskich budkach.
Domowy gyros to soczyste kawałki kurczaka doprawione mieszanką przypraw z dodatkiem delikatnego sosu tzatziki, który podaje się w bułce pita. Takie bułki możemy sami upiec bądź możemy kupić już gotowe w wielu sklepach.
Zapraszam do spróbowania poniższego przepisu a na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Danie wydaje się zwyczajne, ale właśnie zachwyca swoim pysznym smakiem i prostotą podania.
Zapraszamy Was również na nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
2 małe piersi z kurczaka
200 ml jogurtu greckiego
1 przyprawa gyros
2-3 ząbki czosnku
1 ogórek świeży
2 pomidory
1 kapusta pekińska
Sól, pieprz
1 cebula czerwona
Oliwa do smażenia
Papryka czerwona i zielona
Sposób przygotowania:
Na początku zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w większą kostkę lub paski. Mięso wrzucamy do miski. Następnie dodajemy do tego odrobinę oliwy oraz przyprawę gyros. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, po tym czasie smak będzie wyraźniejszy.
Następnie zaczynamy przygotowywać sos tzatziki. Ogórka obieramy, usuwamy miąższ z nasionami i zcieramy na tarce o dużych oczkach. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie całość mieszamy.
Następnie smażymy mięso na rozgrzanej oliwie. Pozostawiamy do ostudzenia.
Kapustę pekińską szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, natomiast pomidor w większą kostkę. Papryki kroimy w paski (jeżeli nie lubicie papryki w gyrosie można ją pominąć).
Bułkę pita od środka smarujemy sosem tzatziki. Następnie wypełniamy ją kapustą pekińską, pokrojoną cebulą, pomidorami oraz papryką i kurczakiem. Całość na samym końcu polewamy sosem.