Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananem

Opis Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananem:

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananem to idealna propozycja na śniadanie bądź podwieczorek dla naszych dzieci. Bo przecież odrobina słodyczy i rozkoszy należy się każdemu.

Zamiast podawać słodkie płatni na śniadanie czy ciasto na podwieczorek proponuję przygotować takie pyszne kanapeczki. Masło orzechowe uwielbiają wszyscy, a z dodatkiem banana będą jeszcze pyszniejsze.

W przepisie proponuję przygotować samemu od podstaw chleb tostowy. Z pewnością będzie dużo lepszy niż ten, który możemy kupić w sklepach. Nie będzie posiadał składników, których byśmy nie chcieli podać dzieciom. Samo przygotowanie chleba tostowego jest łatwe i szybkie. Przygotuje je nawet kuchenny laik.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania dla dzieci oraz inne przepisy na kanapki.

Składniki na chleb:

1 łyżka cukru trzcinowego
7 g drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody

Składniki na kanapkę:

2 banany
4 łyżki masła orzechowego
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
Starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka masła

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania chleba tostowego.

Do wysokiej szklanki dodajemy drożdże, cukier trzcinowy oraz odrobinę ciepłej wody. Całość mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy resztę wody i ponownie całość mieszamy. Odstawiamy na parę minut.

Następnie do misy od miksera dodajemy mąkę oraz gotowy roztwór drożdży. Dodajemy sól i wyrabiamy na średnich obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę. W trakcie wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek.

Do miski wsypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Blat oprószamy mąką. Następnie na nim wyrabiamy wyrobione wcześniej ciasto. Keksówkę musimy delikatnie wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Następnie do formy przekładamy wyrobione ciasto i ponownie przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu wykładamy z formy i odstawiamy do przestudzenia (najlepiej wcześniej owijamy ściereczką).

Gdy chleb będzie zupełnie zimny, zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy na około 15 minut żeby zmiękł.

Następnie obieramy banany ze skórki, kroimy w plastry i rozkładamy na talerzu. Banana skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie zrobił się brązowy) oraz oprószamy startą skórką cytryny.

Z gotowego chleba kroimy 4 kromki. Następnie każdą kromkę smarujemy masłem orzechowym, a na 2 układamy banany. Kromkę z samym masłem oraz kromkę z masłem i bananem składamy razem i lekko dociskamy.

Tak przygotowane kanapki możemy przekroić na pół w trójkąty i podawać na zimno. Możemy również całość podsmażyć. W tym przypadku patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy masełko. Kanapki opiekamy z obu stron na złoty kolor. Dopiero po opieczeniu przekrawamy na pół w trójkąty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.