Domowy ajerkoniak

Opis Domowy ajerkoniak:

Domowy ajerkoniak nazywany przez niektórych domowym likierem jajecznym. Podobne trunki możemy znaleźć również pod nazwą Adwokat.

Jednak jak mało osób wie, ajerkoniak, likier jajeczny oraz adwokat różnią się od siebie. Oczywiście wszystkie te trunki są likierami jajecznymi, które są produkowane na bazie utartych jajek z cukrem.

Ajerkoniak oraz adwokat to likier jajeczny o dużej gęstości. Głównymi składnikami są oczywiście jajka, cukier oraz brandy. W warunkach domowych przygotowujemy go również na bazie wódki bądź spirytusu oraz mleka skondensowanego. Natomiast likier jajeczny to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. I tutaj to od nas zależy gęstość likieru.

Przepis nie jest trudny do wykonania, a swoim smakiem zachwyci każdego. Możemy go podać podczas przyjęcia dla swoich pełnoletnich gości.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki.

Składniki:

5 żółtek jaj
1 szklankę cukru
250 ml spirytusu lub wódki
250-300 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)

Sposób przygotowania:

Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z dodatkiem cukru. Następnie do utartych jaj stopniowo dodajemy mleko skondensowane, cały czas miksując.
Następnie dalej cały czas miksując dodajemy powoli i stopniowo spirytus bądź wódkę.
Gotowy likier możemy przelać do butelek. Ajerkoniak nadaje się do picia od razu po przygotowaniu, jednak dla lepszego smaku, warto odstawić go na 24 godziny do lodówki. Jeżeli w wyniku chłodzenia ajerkoniak stanie się zbyt gęsty, wystarczy ogrzać go do temperatury pokojowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.