Opis Domowe masło:
Domowe masło jest o niebo lepsze niż te, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak domowego masła, które przygotowywały nasze babcie.
Wiadomo nie od dziś, że masło przygotowane w domu nie ma żadnych dodatków smakowych, tłuszczowych czy konserwujących. W związku z tym lepiej przygotowywać je samemu. W wielu domach masło to podstawa, tak samo jest u nas. Wydaje się, że robienie masła to skomplikowana czynność, która wymaga wielu składników i niedostępnego sprzętu, ale nic bardziej mylnego. Przygotowanie zajmuje nam zaledwie kilka minut.
Śmietana do przygotowania masła powinna być w temperaturze pokojowej, dzięki czemu łatwiej będzie się ją ubijać.
Koniecznie wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz masła.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.
Składniki:
1000 ml śmietany 36%
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski lub naczynia wlewamy śmietanę. Następnie przez około 1 minutę miksujemy na średnich obrotach miksera. Dodajemy następnie odrobinę masła. Obroty miksera zwiększamy na najwyższą moc, aż ze śmietany oddzieli się zwarta masa tłuszczu. To jest właśnie masło, a wodnista część to maślanka.
Następnie musimy oddzielić masło od maślanki. Możemy to zrobić odcedzając całą zawartość naczynia przez sitko lub lnianą ściereczkę. Aby oczyścić masło z resztek maślanki wystarczy włożyć uzyskany kawałek masła do zimnej wody i lekko ugnieść dłońmi, przy okazji formujemy z masła dowolny kształt. Czynność tą najlepiej powtórzyć, dzięki czemu z masła pozbędziesz się całej maślanki.
Domowe masło przełóż do pudełka i trzymaj w lodówce.