Opis domowe lody czekoladowe:
Domowe lody czekoladowe – najlepsze co może być na poprawę humoru. Najważniejsze są tutaj proporcje, dzięki którym domowe lody czekoladowe po pierwsze będą puszyste, a po drugie nie będą zbyt słodkie czy mdłe. Przygotowanie jest błyskawiczne i strasznie proste. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
100 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
1,5 szklanki śmietanki kremówki 36%
3 łyżki drobnego cukru
Sposób przygotowania:
Do rondelka dodajemy mleko zagęszczone i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy do tego pokruszone czekolady. Całość mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Ostawiamy do przestudzenia i następnie odstawiamy do lodówki.
Śmietanę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Zaczynamy od ubijania mikserem na mniejszych obrotach i stopniowo je zwiększamy. Po kilku minutach stopniowo i partiami dodajemy cukier. Cukier powinien się rozpuścić.
Do śmietanki dodajemy krem czekoladowy. Całość mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy do naczynia/pojemnika, w którym mamy zamiar mrozić lody.
Odstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia.
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów.