Domowe lody czekoladowe

Opis domowe lody czekoladowe:

Domowe lody czekoladowe – najlepsze co może być na poprawę humoru. Najważniejsze są tutaj proporcje, dzięki którym domowe lody czekoladowe po pierwsze będą puszyste, a po drugie nie będą zbyt słodkie czy mdłe. Przygotowanie jest błyskawiczne i strasznie proste. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
100 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
1,5 szklanki śmietanki kremówki 36%
3 łyżki drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Do rondelka dodajemy mleko zagęszczone i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy do tego pokruszone czekolady. Całość mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Ostawiamy do przestudzenia i następnie odstawiamy do lodówki.

Śmietanę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Zaczynamy od ubijania mikserem na mniejszych obrotach i stopniowo je zwiększamy. Po kilku minutach stopniowo i partiami dodajemy cukier. Cukier powinien się rozpuścić.

Do śmietanki dodajemy krem czekoladowy. Całość mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy do naczynia/pojemnika, w którym mamy zamiar mrozić lody.
Odstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.