Domowe frytki

Opis domowe frytki:

Zapraszam na domowe frytki. Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo popularne. Pyszne domowe frytki muszą być złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie frytki zrobione w domowym zaciszu są o niebo lepsze niż jakiekolwiek frytki, które jemy w słynnych fast foodach. Do domowych frytek sprawdzą się doskonale przepisy na dania z grilla

Składniki:

1 kg ziemniaków
Olej rzepakowy
Sól

Sposób przygotowania:

Na początku wszystkie ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy je w słupki. Grubość jaką wybierzemy zależy od naszej indywidualnych upodobań. Możemy zrobić cienkie lub grube.

Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ziemniaki musimy tylko delikatnie obgotować a nie rozgotować. Następnie ziemniaki przecedzamy i pozostawiamy do odsączenia się wody. W głębokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Frytki smażymy partiami na złoty kolor. Zarumienione frytki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy solą przed podaniem. Domowe frytki możemy doprawić również ulubionymi przyprawami. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.