
Opis domowe frytki:
Zapraszam na domowe frytki. Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo popularne. Pyszne domowe frytki muszą być złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie frytki zrobione w domowym zaciszu są o niebo lepsze niż jakiekolwiek frytki, które jemy w słynnych fast foodach. Do domowych frytek sprawdzą się doskonale przepisy na dania z grilla
Składniki:
1 kg ziemniaków
Olej rzepakowy
Sól
Sposób przygotowania:
Na początku wszystkie ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy je w słupki. Grubość jaką wybierzemy zależy od naszej indywidualnych upodobań. Możemy zrobić cienkie lub grube.
Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ziemniaki musimy tylko delikatnie obgotować a nie rozgotować. Następnie ziemniaki przecedzamy i pozostawiamy do odsączenia się wody. W głębokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Frytki smażymy partiami na złoty kolor. Zarumienione frytki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy solą przed podaniem. Domowe frytki możemy doprawić również ulubionymi przyprawami. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.