Kawa rozpuszczalna ma tyle samo prawdziwych fanów, co zdeklarowanych wrogów. Ci pierwsi doceniają ją za łatwość i szybkość w przygotowaniu oraz za łagodny aromat. Drudzy podważają jej walory smakowe, a nawet mają wątpliwości, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa. Prawda jest też taka, że wszystkie kawy rozpuszczalne zazwyczaj wrzucane są do jednego worka (a raczej puszki), a przecież można znaleźć wśród nich, jak wszędzie, produkty różnej jakości. Postanowiliśmy wziąć je pod lupę. Kto wynalazł małą czarną w wersji instant? Jaka jest najlepsza kawa rozpuszczalna? Czym różni się od sypanej? Który producent kawy rozpuszczalnej jest godny zaufania? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule!
Kawa rozpuszczalna – poznaj jej historię
Choć kawa rozpuszczalna do powszechnego użycia weszła w ubiegłym stuleciu, to jej początki sięgają dwóch wieków wcześniej. W 1771 roku Brytyjczyk John Dring opracował pierwszy patent na tzw. kawową mieszankę. Z kolei w XVIII w. w okresie wojny secesyjnej amerykańscy żołnierze używali kawy instant w postaci… pasty. Pierwszą w pełni udaną metodę produkcji kawy w proszku, przeznaczonej do rozpuszczenia w wodzie, wymyślił w 1901 roku Satori Kato, japońsko-amerykański chemik. Co ciekawe, na początku opracował on recepturę rozpuszczalnej herbaty, a dopiero później, w oparciu o nią, kawy. Pierwszy producent kawy rozpuszczalnej na szeroką skalę pojawił się jednak dopiero kilka lat później, a dokładnie w 1910 roku. Wtedy to George Constant Louis Washington, belgijski imigrant, otworzył jej pierwszą fabrykę. I była to decyzja naprawdę dobra. Kawa rozpuszczalna bowiem stawała się coraz bardziej popularna, a okazała się wręcz niezastąpiona podczas I i II wojny światowej. Zawdzięczała to łatwości w transporcie, przechowywaniu i oczywiście w przyrządzaniu, co dla żołnierzy na froncie było bardzo ważne.
Kawa rozpuszczalna czy sypana?
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wybór kawy będzie zależał od Twoich indywidualnych preferencji smakowych, przyzwyczajeń, stylu życia czy stanu zdrowia. I tak dobra kawa rozpuszczalna przypadnie do gustu miłośnikom subtelnych aromatów. Łagodny smak kawy rozpuszczalnej idzie w parze z nieco słabszymi właściwościami pobudzającymi. Jeśli więc nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek małej czarnej, pijąc kawę rozpuszczalną, nie musisz obawiać się tak bardzo o dostarczenie do organizmu zbyt dużej ilości kofeiny na dobę. Kawę sypaną polubią natomiast fani mocniejszego smaku i silniejszego pobudzenia po jej wypiciu.
Najlepsza kawa rozpuszczalna – nasze propozycje
Jeśli chcesz spróbować naprawdę dobrej kawy rozpuszczalnej, przy jej wyborze nie możesz zdać się na przypadek. Po jakie marki zatem sięgnąć najlepiej? Sprawdzonym producentem kawy rozpuszczalnej jest na pewno Strauss Cafe Poland, właściciel znanej marki MK Cafe. Spośród oferowanych przez tę firmę kaw możesz wybrać np. MK Cafe Premium Crema czy MK Cafe Premium Gold. Drugi producent kawy rozpuszczalnej, którego możemy Ci polecić, to Melitta. Ta niemiecka marka słynie nie tylko z dobrej kawy rozpuszczalnej czy ziarnistej, ale też ze świetnej jakości ekspresów. Wracając jednak do kaw, warto wypróbować Melittę Gold rozpuszczalną. A wszystkie z nich kupisz na stronie: https://sklepkawa.pl/pl/c/Kawa-rozpuszczalna/115/1/default/3/f_at_169_63/1