Opis Deska serów:
Deska serów to słynny francuski sposób na podawanie sera żółtego i serów pleśniowych. Przygotowanie apetycznej deski z samymi serami bądź serami i wędlinami to sposób na proste, a jednocześnie eleganckie zaserwowanie przekąsek.
Mimo iż jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, to efekt jest naprawdę wytworny. Uwielbiam przygotowywać takie deski przekąsek na przyjęcia. Różne gatunki serów w towarzystwie słodkich i wytrawnych dodatków zawsze zdają egzamin. Powinny być jednak odpowiednio pokrojone i estetycznie ułożone. Idealnym dopełnieniem deski serów będzie również dobrze dobrane wino.
Sery powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego przed podaniem zawsze wyjmuję je na około godzinę przed z lodówki. Nabiorą w ten sposób wyrazistego smaku i właściwej konsystencji.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
Świeże – Mozzarella, Feta, Chevre (kozi), Ricotta
Miękkie – Camembert, Brie, Gorgonzola, Limburger, Bryndza
Półtwarde – Gouda, Cheddar, Tylżycki
Twarde – Parmezan, Pecorino Romano
Pleśniowe – Camembert, Brie, Roquefort
Miód
Różowe winogrona
Świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
Powyżej przedstawiam listę serów, która najbardziej nadaje się na naszą deskę serów. Oczywiście dobieramy je według naszych upodobań i upodobań naszych gości.
Przygotowujemy ozdobną deskę lub duży talerz. Ukrój pierwszy plasterek i pozwól swoim gościom aby później sami ukroili sobie tyle, na ile będą mieli mają ochotę.. Połóż na desce nożyk do krojenia.
Następnie na desce rozkładamy nasze dodatki, czyli miód oraz różowe winogrona. Na koniec, aby dopełnić całość możecie dodać np. listki rozmarynu, które wypełnią puste miejsca i pięknie przystroją deskę.