Daiquiri

Opis Daiquiri:

Daiquiri to jeden z najbardziej popularnych drinków na bazie rumu. Wywodzi się z Kuby, a jego rodowód sięga przełomu XIX i XX stulecia. Legenda głosi, że powstał on przez przypadek, gdy w miejscowym barze skończyły się zapasy ginu. Skorzystano wówczas z lokalnych zasobów i skomponowano koktajl złożony z rumu, limonki i cukru. Wszyscy wiemy, że potrzeba jest matką wynalazków, a wynalezienie Daiquiri to potwierdzenie tej starej prawdy.

Najbardziej prawdopodobna geneza drinka o tej nazwie wiąże się z postacią amerykańskiego inżyniera pracującego na Kubie w początkach XX wieku – Jenningsa Coxa. Powołując się na obowiązującą wersję rodowodu Daiquiri, warto mieć jednak na względzie, że drinki składające się z rumu, cukru i soku z limonki z całą pewnością funkcjonowały już wcześniej, tyle że pod innymi nazwami.

Siła Daiquiri tkwi niewątpliwie w jego prostocie. Wydaje się, że połączenie trzech podstawowych składników i doprawienie ich kostkami lodu to alkoholowy banał. Nie dajmy się jednak zwieść tej, z pozoru mało skomplikowanej, recepturze. Doskonały drink to coś więcej niż tylko suma składników. Każda drobna zmiana proporcji skutkuje tu całkowicie odmiennym rezultatem końcowym. Po wypróbowaniu wersji podstawowej, zachęcamy więc do samodzielnych eksperymentów, które odkryją przed nami zupełnie nowy, unikalny smak kultowego drinka.

Ogromnej sławy przysporzył koktajlowi Ernest Hemingway. Pisarz, nazywany pieszczotliwie „Papą”, spróbował swoje pierwsze Daiquiri w hawańskim barze El Floridita. Lubujący się w mocnych drinkach, Hemingway miał sobie wówczas zażyczyć podwojenia porcji rumu. Właściciel baru Constantino Ribalaigua Vert specjalnie na cześć swojego stałego klienta stworzył wariację na temat Daiquiri, znaną pod nazwą Hemingway Daiquiri lub Papa Doble.smakoszy.

Sprawdź również inne nasze przepisy na drinki.

Sposób podania:

Short drink, serwowany w płaskim, szerokim kieliszku do szampana lub w szklance do martini. Podawany niezależnie od posiłków.

Składniki:

40 ml białego rumu
10 ml syropu cukrowego
20 ml świeżego soku z limonki
5-6 kostek lodu
Do przybrania: plaster limonki

Sposób przygotowania:

1. Porządnie schładzamy szkło, wkładając je na kilka minut do lodówki lub zamrażalnika.

2. Do shakera wsypujemy garść lodu. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego sprzętu barmańskiego, shaker zastąpić możemy sporym słoikiem z dobrze dopasowaną nakrętką.

3. Wlewamy rum, syrop cukrowy oraz sok z limonki i mieszamy aż koktajl będzie bardzo zimny.

4. Przelewamy napój przez sitko kuchenne, prosto do ochłodzonych szklanek. Brzeg naczynia udekorować możemy przeciętym do połowy plasterkiem limonki. Podajemy od razu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.